юни 23, 2024

MOTO Novini

Мото Новини – всичко за автомобила, мотоциклета, камиона, трактора и …на едно място

Историята на Пежо

През 1885 Арманд Пежо прави фабрика за велосипеди. Той пуска първите парни триколки през 1889 на Световното изложение в Париж. Това прави Пежо един от пионерите при автомобилите. Същата година Пежо изоставя парата за сметка на петрола

През 1896 се създава нова компания – Société des Automobiles Peugeot (Корпорация на Автомобилите Пежо), чиято основна цел е било производството на автомобили. В същото време, старата компания Sons of Peugeot Bros (Синовете на Братята Пежо) е продължила своята дейност в производството на: инструменти, велосипеди и за малко мотоциклети и между 1905 и 1915 произвежда и миниванове под името Peugeot Lion (Пежо Лион).

През 1910 двете фирми се обединяват под името Société Anonyme des Automobiles et Cycles Peugeot (Анонимна корпорация на автомобили и велосипеди Пежо). Така семейство Пежо атакуват новия пазар за автомобили.

Аеродинамическия проект, символ на цялата епоха, влияе на автомобилните проекти до Втората световна война. В Пежо това приключва с пускането на пазара на Пежо 402 през 1935.
Peugeot 404

През 1960 политиката на компанията се променя от специалистическа към генералистическа: производство на класически седани и малки модели. През 1974 групата Пежо придобива контрол над Ситроен. Придобиването на марката е завършено през 1976 раждайки автомобилна група с две отделни производства.

Втората нефтена криза през 1978 причини криза и в автомобилната промишленост, след три десетилетия ръст. Пежо реши да приспособи себе си без задръжки към окръжаващата среда, която дълбоко се е изменила. Това осигурява дълъг живот на бизнеса и поддържане на неговата независимост. Вземането на европейските филиали на Крайслер и приключението с Талбот разколеба стабилността на компанията в началото на 80-те. Успеха на Пежо 205 и главното реструктуриране на организацията осигурява на Пежо път към успеха.

1997 започва с началото на главна индустриална реорганизация, с премането на платформена политика и поделяне на индустриалните инструменти в Пежо-Ситроен. Всяка марка съхрани своето название, индивидуалност и мрежата си за продажби. Това е началото на обширно подмладяване на диапазона, стартирайки с модела Пежо 206, следван от Пежо 607, Пежо 307 и накрая Пежо 407