юни 23, 2024

MOTO Novini

Мото Новини – всичко за автомобила, мотоциклета, камиона, трактора и …на едно място

Какви видове чистачки за кола съществуват и как да изберем?

В случай че не сте особено любопитни по природа и не ви се е налагало да разбирате от опит, може и съвсем да не сте обърнали внимание, че автомобилните чистачки всъщност не са еднакви, а се различават. Какво невероятно прозрение, нали?

Приспособленията, познати ни като автомобилни чистачки, са с различни размери и форми, като друг белег, който ги диференцира, е начинът, по който гумата им влиза в контакт с повърхността на стъклото.

В следващите редове ще разгледаме някои от основните видове чистачки според дизайна и функционалностите, налични на пазара.

Какви основни видове чистачки съществуват?

Обикновени чистачки

Стандартни чистачки, съставени от два главни елемента: гумената част, която почиства стъклото, и рамката, която я поддържа. Те са най-разпространените в практиката и най-икономичните като цена.

Плоски чистачки

Имат по-модерен дизайн, като липсва рамка, а гумената част е по-широка и по-гъвкава, за да може да следва формата на стъклото. Обикновено базират работата си на специална технология, за да осигурят по-голяма ефективност и по-тиха работа. Монтират се на всички по-нови модели коли.

Хибридни чистачки

Комбинация от плоски и стандартни чистачки. Притежават гумена част по подобие на плоските, която е по-гъвкава и по-широка, и рамка от типа на стандартните чистачки. Отличават се със завидна аеродинамика, тиха работа и устойчивост.

Чистачки с опция за подгряване

Оборудвани са с нагревателен елемент, който може да разтопи леда и снега върху стъклото, за да осигури по-добра видимост. Идеални за по-тежки и мразовити метеорологични условия.

Чистачки с дюзи за почистване на стъкло

Притежават интегрирани дюзи за разпръскване на течност, която служи за почистване на стъклото и може да бъде активирана заедно с чистачките. Осигуряват по-добра видимост на шофьора при равни други условия.

Автоматични чистачки 

Технологията им се базира на наличието на сензори за дъжд, които автоматично активират чистачките, когато “усетят” дъжд или влага върху стъклото. Способни са да регулират скоростта си в зависимост от интензивността на дъжда.

Как да изберем подходящи чистачки за автомобил?

Изборът на чистачки не е толкова сложна работа, но пък е доста специфична и прецизна.

Относително бързо и лесно е да разберем какви чистачки пасват на вашия автомобил. Само трябва да надзърнем в ръководството със спецификациите, за да дефинираме подходящия размер, или да използваме вградените приложения за намиране на авточасти в уебсайтовете на онлайн магазините за коли, за да намерите приспособления, съвместими с годината, марката и модела превозно средство.

В допълнение, не бързайте да хвърляте старите си чистачки, ако са се износили или повредили. Можете да ги ползвате за образец при намирането на модел, с който да ги замените.

Ето и няколко опорни точки, на които да наблегнете при селекцията:

  • В случай, че цената е важен фактор и се стремите да спестите, насочете се към конвенционален (стандартен) вариант;
  • За предпочитане е да замените и двете чистачки наведнъж, така че да се запази комплектът;
  • По възможност избирайте силиконов пред гумен вариант за накрайник, ако държите на устойчивостта в дългосрочен план и можете да си позволите инвестицията;
  • Чистачки с лостов механизъм биха свели лентите, петната и остатъците до минимум;
  • Изберете модел, подходящ и за зимни условия (за всеки случай).