юни 23, 2024

MOTO Novini

Мото Новини – всичко за автомобила, мотоциклета, камиона, трактора и …на едно място

Какво моторно масло да изберете?

Прочетете това ръководство за това как да изберете правилното моторно масло за вашия автомобил или посетете Аvtora.com, за да научите любопитни подробност за маслата Motul.  Изборът на масло зависи до голяма степен от вида на автомобила. Ето защо винаги е добре да проверявате в ръководството на автомобила или да потърсите своя автомобил в таблиците за смазване на производителя на масло, преди да закупите моторно масло. По този начин можете да сте сигурни, че не купувате грешното масло.

Как да разбираме спецификациите на моторното масло?

В ръководството на автомобила си ще намерите информация за спецификациите, на които трябва да отговаря моторното масло, за да защити правилно двигателя ви. След като откриете кода в ръководството, който може да бъде „ACEA A3/B3“, проверете моторното масло, което притежава същия код. ACEA е съкращение от името на Европейската асоциация на автомобилните производители. Това сдружение изготвя спецификациите. Дори автомобилите, които не се произвеждат в Европа, но се продават в Европа, следват спецификациите на ACEA.

Някои производители на автомобили имат свои собствени спецификации. Намерете ги в ръководството на собственика и намерете същия код на моторното масло, което смятате да закупите.

Какво означават цифрите върху моторното масло?

Върху моторните масла винаги са изписани цифри, например 15W-30. Но какво всъщност означават те? Нека започнем отначало: 15 означава, че маслото може да се използва при температури до минус 15 градуса. W означава зима.

  • 15W – маслото е подходящо до минус 15 градуса
  • 10W – маслото е подходящо до минус 20 градуса
  • 5W – маслото е подходящо до минус 25 градуса
  • 0W – маслото е подходящо до минус 30 градуса

Числото след реда показва колко гъсто или рядко е моторното масло. Това се нарича вискозитет. Колкото по-ниско е числото, толкова по-рядко е маслото, а по-рядкото масло по-лесно се влачи по двигателя. Винаги избирайте степента на вискозитет, предписана от производителя в ръководството за експлоатация на вашия автомобил. Обикновено вискозитетът на моторното масло е между 20 и 60. Каквото и масло да е подходящо за вашия автомобил, ще го намерите онлайн.

Да се доверим ли на големите брандове моторни масла?

Тук няма как да не подчертаем, че единствените моторни масла, които трябва да закупувате, трябва да бъдат на известни големи брандове. В противен случай, избирайки съмнително моторно масло, е възможно да нанесете трайни щети на двигателя на автомобила ви. Световните марки, като масла Motul, имат изградена дистрибуция на продуктите си навсякъде по света, включително и в България. Ако решите да пазарувате онлайн, за по-голямо удобство, прегледайте избрания магазин, дали изглежда надежден и чак след това поръчвайте от него. Това се отнася не само за моторните масла, ами и за добавките и различните останали консумативи, които може да са ви нужни, като филтри например.

Световните марки моторни масла се грижат за високото качество на своите продукти и не допускат компромиси. Те разполагат с големи екипи, иновативни практики, успяват да тестват различни консистенции и тяхното влияние върху частите на автомобила. Това е и една от причините, големите брандове моторни масла да имат толкова високо отношение към екологията, опазването на природата, намаляването на емисиите и т.н.