юни 23, 2024

MOTO Novini

Мото Новини – всичко за автомобила, мотоциклета, камиона, трактора и …на едно място

Какво трябва да направите, когато идва време за смяна на автомобилните гуми

Със смяната на сезоните идва и задължителната смяна на гумите на вашия автомобил. В следващите редове ще ви дадем повече информация кога и как трябва да смените гумите си и да преминете към летни, зимни или всесезонни гуми. Между трите варианта има фундаментални разлики и е полезно за един шофьор да ги знае, дори и ако той самият не се занимава с тяхната подмяна.

Кога е най-доброто време от годината за летни гуми? Това може да звучи като нелеп въпрос. Но в действителност летните гуми се препоръчват за използване от Великден до октомври, което обхваща и сезонните условия на пролетта, лятото и есента. Летните гуми осигуряват превъзходно сцепление и управление при шофиране по мокри и сухи пътища. Но когато температурата падне под 7 °C е време да преминете към зимни гуми за по-добро сцепление върху заснежени, заледени пътища. Правилните зимни гуми ще намалят възможността от инциденти, но ако се стигне до такива, може да ползвате услугите на пътна помощ Го.

Важно е водачите да знаят, че е опасно да карат със зимни гуми при топло време и обратното. Използването на зимни гуми през цялата година не е добра идея. Колко време отнема смяната на една гума? Различно е. Можете да се опитате да смените гумите си сами, но свалянето им може да ви отнеме доста време, ако нямате предварителна подготовка или досега не сте се сблъсквали с тази задача. 

Възможно е да отидете при професионалист – ще платите за услугата, но смяната ще се случи по-бързо, тъй като той има нужните инструменти. Освен това ще извърши и нужното балансиране на гумите, което също е важно, колкото самото правилно поставяне.

Грижете се за своя автомобил през цялата година, за да може той да ви служи дълго време и обръщайте своевременно внимание на всеки проблем.