май 30, 2024

MOTO Novini

Мото Новини – всичко за автомобила, мотоциклета, камиона, трактора и …на едно място

Как да се справите с някои аварийни ситуации по време на път?

На всеки може да се случи да изпадне в аварийна ситуация. Лятото вече идва с пълна сила и много от хората се замислят за следващата си почивка. Затова, за да бъдете подготвени за евентуална повреда, ви съветваме да прочетете днешната статия. Какво бихте направили, ако съединителят ви пропадне?

 

 

Пропаднал педал на съединител

Това е една от най-неприятните аварийни ситуации, в която може да изпадне всеки. За съжаление, случи ли се е много малко вероятно да успеете да го поправите сами, затова веднага се насочете към механик. Много често шофьорите си мислят, че задължително трябва да извикат пътна помощ. Има метод, с който евентуално ще успеете да се придвижите, но ако сте на дълъг път.

 

На изгасен двигател включете на първа или дори на втора, след това запалете и се опитайте да потеглите като се старайте да не “задавите” двигателя. Това ще ви помогне да се придвижите, въпреки че не е най-голямото удоволствие, да карате с такава скорост. Когато се придвижите на безопасно място, не забравяйте да си поръчате съединител от интернет магазин за авточасти. Поръчката ви ще дойде бързо и скоро пак ще сте на път.

 

 

Повреден термостат

Това е една от най-честите повреди, които може да ви се случат през лятото. Затова е важно да знаете, как да реагирате в тази ситуация. На първо място, ако забележите промяна в температурата, то най-вероятно става въпрос за повреден термостат. Колата започва да загрява и може да прегрее всеки момент. Не изгасяйте автомобила, а започнете да го карате по-леко и пуснете парното на най-силна скорост.

 

Това не е никак приятно през лятото, но пък е вариант да стигнете до сервизната помощ. Не забравяйте да отворите прозорците си и да не се паникьосвате.

 

 

Движение след лек удар

Разбира се, може да се случи на всеки да не внимава понякога или пък друг шофьор да го удари леко. За щастие, не всяко ПТП завършва с извличане на коли с репатрак, затова е важно да знаете как може да се движите след лек удар.

 

Ако имате някакви външни белези при удара – разкачена броня, паднали огледала, фарове и т.н. е добре да ги обезопасите с тиксо или метод за закачане. Винаги се опитвайте да закрепите здраво падналите части, за да може да не създадете друга ситуацията на пътя, в която част от колата ви да изпадне.

 

Ако усещате, че колата ви има проблем с движението, скоростната кутия, дори двигателя преустановете движение и се насочете към пътна помощ или издърпване от друг шофьор.

 

 

Спукана гума

Разбира се, един от най-лесните начини да се справите със спукана гума е просто да я смените. За съжаление, много често големите дупки могат да спукат дори две от гумите ви и тогава едната резервна да не ви свърши никаква работа. Също така вече има и автомобили, които не идват с резервна гума и често се оказвате в неразрешима ситуация.

 

Ако ви се случи подобно нещо, е добре да имате готов кит за ремонт или спрей за запълване на дупката в гумата. Това е временно решение, което би могло да ви позволи да стигнете до сервиза или поръчване на нови гуми онлайн.

 

 

Множеството различни ситуации, които се случват на един шофьор ще ви помогнат да реагирате все по-добре, дори в тези аварийни. Бъдете нащрек за евентуална промяна в колата ви и винаги я проверявайте преди да потеглите.