юли 20, 2024

MOTO Novini

Мото Новини – всичко за автомобила, мотоциклета, камиона, трактора и …на едно място

Паякови кранове

Япония се счита за основател и лидер в използването на паякови кранове. Само на нейна територия повече от 10 хиляди от тези необичайни кранове работят непрекъснато, докато страните от Запада не бързат да оборудват строителните си площадки с нови продукти, очевидно губещи от източните конкуренти. Първите дистрибутори на японските компании Maeda и Unic се появиха във Великобритания и постепенно разшириха обхвата, за да предложат паякови кранове на европейски строителни компании. Днес, в допълнение към тези марки, R&B Engineering Co. популяризира тяхното оборудване. (бивш Тоа) и Тадан.

Традиционно паякообразните кранове превъзхождат в трудни и ограничени зони, където е трудно или невъзможно да се използват машини с течно гориво, отделящи значителни емисии в атмосферата. Работейки на газово гориво, паякообразните кранове са най-екологични, следователно все още няма устройства, равни на тях при работа по време на остъкляване, монтаж на вътрешни метални конструкции, изложбени павилиони и шарнирни фасади.

Удобните крака-крака позволяват на паякообразните кранове да осигуряват стабилност дори на стъпала, меки тревни площи или неравни участъци, поради което фирмите, занимаващи се с „бижутерски“ строително-монтажни работи, се интересуват особено от тях. Така че, паяковите кранове се показаха отлично при инсталиране на огради, паметници, инсталиране на телевизионни екрани и по време на реставрационни работи. С малките си размери тези кранове имат характеристики, сравними с тези на конвенционалните строителни кранове. Например Jekko527 с ширина 1,1 метра има товароподемност 2,7 тона и обхват 18 m.

Използването на паякови кранове е оправдано на всеки обект и в условия на ограничено пространство при инсталиране на крехки конструкции, тази техника е единствената, способна да осигури нормалната скорост, обем и качество на работата. В Русия компактните и мощни италиански кранове Jekko успешно изпълняват задачи по строителни проекти в много градове.

Модерните паякови кранове са се превърнали в незаменими помощници при остъкляването на големи предмети. Ограниченото затворено пространство и значителното количество изолационни стъкла изискват внимателно маневриране и прецизна инсталация. Преди това тези задачи бяха сред най-трудните за изпълнение. С появата на паякообразните кранове такава работа може да бъде завършена за рекордно кратко време и, което е важно, абсолютно без загуба на материали.

Източник: Авто маниаци