юни 23, 2024

MOTO Novini

Мото Новини – всичко за автомобила, мотоциклета, камиона, трактора и …на едно място

Шкода Камик (Skoda Kamik)

Официалният дебют на Skoda Kamiq се състоя като част от онлайн презентация, проведена на 26 февруари 2019 г. Автомобилът е предназначен за млади градски жители с активен начин на живот и в по-голямата си част е базиран на агрегатите на модела Scala. Новостта получи линейка мини-агрегати, практичен салон, оборудван с различни устройства Simply Clever и екстериор в актуалния корпоративен стил. Предната част е направена по всички модни канони и има двуетажна оптика за фарове. По-горе са LED дневни светлини, които също действат като пътепоказатели. Отдолу, под тях, можете да видите малките основни фарове на късите и дългите светлини. Решетката на радиатора е запазила корпоративната форма и дизайн на вертикални перки в 3D ефект. Производителят реши да се справи без класическия кросоувър боди кит, направен от небоядисани облицовки. Вместо това могат да се видят по-елегантни метални акценти на страничните поли и двете брони.

Skoda Kamik е петместен компактен градски кросоувър. Габаритните му размери са: дължина 4241 мм, ширина 1793 мм, височина 1531 мм, а междуосието е 2651 мм. Пътният просвет по подразбиране е само малко повече от средния градски автомобил и е само 170 милиметра. Автомобилът е базиран на лека модулна платформа MQB-A0 с преден напречен силов агрегат. На предната ос има независими подпори McPherson с твърди лостове и подрамка, а отзад има полунезависима торсионна греда. По подразбиране автомобилът е оборудван с конвенционални телескопични амортисьори с двойно действие и спирални пружини. Срещу допълнително заплащане можете да поръчате спортно окачване с адаптивни подпори. Те са с 10 мм по-ниски от стандартните и имат два режима на работа.

Багажникът на Kamiq е доста просторен за този клас. Когато се зареди под горния рафт, той може да достави до 400 литра. Под пода и отстрани има малки органайзери за дребни предмети. Облегалките на задния диван могат да бъдат сгънати. В това положение се оформя равен под и 1395 литра полезно пространство.

В началото на продажбите кросоувърът ще получи пет силови агрегата. Основният бензинов Skoda Kamiq ще бъде оборудван с редови трицилиндрови TSI двигатели с обем от само един литър. Усъвършенстваната турбокомпресорна система и директното впръскване на гориво позволиха да се изцеди солидна мощност за толкова малък обем. Силовите агрегати могат да доставят 95 или 115 конски сили. Също така, линията ще има версия, предназначена да работи на LPG, произвеждайки 90 коня. По-старите конфигурации ще получат подобен вграден четири с 1,5 литра и 150 конски сили. Като алтернатива може да се поръча дизелова версия с 115-конски 1,6-литров четири. Като трансмисия можете да изберете шестстепенна ръчна или роботизирана DSG с два съединителя. Карайте изключително към предните колела.

Skoda Kamiq твърди, че е едно от най-богато оборудваните предложения в своя сегмент. Топ конфигурациите ще получат предни и странични въздушни възглавници, отопление на всички седалки, огледала, волан, предно стъкло и задни стъкла, климатик с две зони на действие, изцяло LED фарове, електрическо задвижване на петата врата, аксесоари с пълна мощност, мултимедия система с 9,2-инчов екран и радар с активен круиз контрол.