юни 23, 2024

MOTO Novini

Мото Новини – всичко за автомобила, мотоциклета, камиона, трактора и …на едно място

5 основни индустрии, в които се употребява карбонът

Карбонът или така наречените въглеродните влакна е все по-популярен материал за  производството на продукти от висок клас поради неговата променливост и позитивни характеристики. Все повече индустрии го възприемат като суровина за производство на основни продукти. Този революционен материал може да се превърне във водещ  за автомобилостроенето, технологиите, луксозните продукти и много други индустрии.

Не е чудно защо много топ водещи компании избират производители на продукти от въглеродни влакна за подизпълнители! В България също има производители на карбонови детайли като Carbon Touch , които разполагат с голямо портфолио, собствено know-how и работят по последни световни производствени технологии. Искате ли да научите повече за продуктите от карбон и какво могат те да направят за вас?  Тогава продължете да четете!

Какво трябва да знаете?

Карбонът има изключителни характеристики:

  • Физическа издръжливост, специфична здравина и жилавост, много ниско тегло.
  • Добро улавяне на вибрациите.
  • Висока стабилност при големи размери, нисък коефициент на топлинно разширение и ниско износване.
  • Електрическа проводимост и електромагнитни свойства.
  • Биологична инертност и рентгенова пропускливост.
  • Химична инертност, висока устойчивост на корозия.
  • Красив външен вид

Поради всички тези характеристики карбонът навлезе в голяма част от индустриите.

Карбонът в автомобилната индустрия

Всеизвестна е употребата на карбон за изработката на части за спортни автомобили и особено във Формула 1.  Основни автомобилни детайли, които се произвеждат от въглеродни влакна са предни капаци, спойлери, капачки за огледала, въздуховоди, брони, прагове, интериорни лайсни, волани и др. Ако ви е интересно и искате да разберете повече, прочетете как се произвеждат автомобилните детайли от карбон?

Карбонът в технологиите

Все повече  технологични компании преминават към употребата на въглеродни влакна в продуктите си поради иновативния дизайн, който карбонът позволява, създавайки гладък и здрав външен слой. Също така карбоновите продукти издържат на високи температури, водоустойчиви са и много здрави. Перфектен материал за защитни калъфи за телефони и лаптопи!

Карбонът в бижутата

Една от най-новите сфери в която се използва карбонът е бижутерията. Карбоновите бижута  са уникални, тъй като са почти изцяло ръчна изработка. Те не са масови и не могат да се намерят във всяка стандартна бижутерия. Характеризират се с графитен цвят и изключително ниско тегло. Материалът позволява изработката на големи обеци, които могат да се носят през целия ден без да уморяват ухото. Освен обеци се изработват колиета, гривни, ръкавели, ключодържатели, аксесоари и др.

Карбонът в спорта

Този материал намери приложение и в редица спортове и оборудването, което се използва в тях. Изключително търсени са карбоновите рамки за велосипеди, стиковете за голф, хокейните стикове и тенис ракетите. Всички те се характеризират с изключителна здравина и ниско тегло.

Карбонът в медицината

Една от основните характеристика на карбона – рентгенова пропускливост, го прави подходящ за изработката на протези, шини и протектори за ръце и крака. Той позволява да се постигне индивидуална форма на шината спрямо нуждата на ползващия.

Тъй като светът продължава да се развива, продуктите от въглеродни влакна ще продължат да стават все по-разнообразни и креативни. Затова бъдете в крак с времето и се информирайте за последните тенденции в сферата на композитното производство.