април 16, 2024

MOTO Novini

Мото Новини – всичко за автомобила, мотоциклета, камиона, трактора и …на едно място

5 признака за смяна на съединител

В съвременните автомобили се използва здрава и усъвършенствана система на съединителя, проектирана да издържи над 100 000 километра приблизително, като това варира в зависимост от модела и марката на автомобила. Тежките условия на шофиране обаче могат бързо да повредят съединителя и да намалят драстично неговия живот.

Но как да разберете дали съединителят се разваля или е износен и колко ще струва поправката му?

В тази статия ще обсъдим най-често срещаните симптоми на износения съединител и как можете да отстраните проблема. Нека започнем с кратък преглед на признаците, които трябва да търсите:

Най-честият симптом за износен съединител е приплъзване на съединителя при ускоряване. Може също така да забележите, че педалът на съединителя се задейства (отделя) по-високо от обикновено.

Ето по-подробен списък на най-често срещаните симптоми на лош или износен съединител.

Приплъзване на Съединителя

Първият проблем, който може да забележите при лош съединител, е, че той се приплъзва, когато ускорявате / тръгвате от място. Повреденият съединител е склонен да приплъзва, особено при шофиране по наклон нагоре или при транспортиране на тежки товари и ремаркета.

Ще забележите, че оборотите на двигателя се увеличават, но автомобилът не върви по-бързо или че оборотите на двигателя не съответстват на увеличаването на скоростта. Приплъзващият съединител прегрява феродото и другите компоненти и увеличава интензивността на повредата.

Съединителят ви може да бъде и толкова износен, че автомобилът изобщо да не може да тръгне нито напред, нито назад, и в този случай би трябвало да сте забелязали, че той е приплъзвал много преди това.

Съединителят отделя по-високо от обикновено

Един от многото признаци за смяна на съединител е, когато педалът на амбреажа започне да се отделя все по-високо и по-високо.

При по-старите автомобили е имало ръчна настройка, която се е правела допълнително, за да се предотврати това приплъзване, когато съединителят се е износвал. Благодарение на тази функция съединителят е бивал регулиран ръчно на всяка смяна на масло или на всяко сервизно обслужване.

При по-новите автомобили се използва хидравлична система на съединителя, която сама ще направи тази настройка и затова не са необходими ръчни корекции от механик. За съжаление, това означава, че ако съединителят се износи дотолкова, че хидравличната система вече не може да го регулира, определено е дошло време за да се извърши смяна на съединител.

Трудно превключване на скоростите

Ако съединителят и скоростната кутия са в отлично състояние, ще забележите, че предавките се превключват плавно и без затруднения.

Целта на съединителя е да освободи силата между двигателя и трансмисията, за да можете лесно да превключите на следваща ли предишна предавка. Ако съединителят не успее да освободи връзката между двигателя и скоростната кутия, ще ви бъде изключително трудно да превключвате скоростите, защото синхронизаторите на скоростната кутия няма да го позволят.

Когато съединителят е износен, този проблем често се случва на всички предавки и най-вече на първа, така че ако сте забелязали, че напоследък превключването на скоростите на автомобила ви е станало трудно, определено е време да проверите съединителя.

Шум при натиснат съединител

Ако при натискане на съединителя от двигателния отсек се чува определен шум от скърцане, това може да означава, че притискащият диск на съединителя или изхвърлящият лагер са повредени или дефектни.

Изхвърлящият лагер е лагерът, който притиска притискащия диск на съединителя, за да освободи съединителя, и този лагер винаги се сменя заедно със съединителя.

Ако нямате късмет, шумът може да се дължи и на разхлабена част в пластината на съединителя или в диска на съединителя. Ако чуете шум, идващ от някъде близо до съединителя, определено е време да го проверите и да си приготвите не малка цена за смяна на съединител.

Педалът на съединителя потъва

Освен възможността съединителят да е прекалено мек или прекалено твърд, понякога той може да “потъне” до пода на автмобила. Това сочи за проблем с пластината на съединителя, изхвърлящия лагер или хидравличната система.

Ако имате този проблем с вашия автомобил, трябва да диагностицирате хидравличната система на съединителя първо, преди да го смените изцяло.