юли 20, 2024

MOTO Novini

Мото Новини – всичко за автомобила, мотоциклета, камиона, трактора и …на едно място

Daimler KAMAZ Rus увеличава дела си на руския пазар на камиони.

Съвместното предприятие Daimler KAMAZ Rus увеличава дела си на руския пазар на камиони. Според резултатите от изминалата година тя възлиза на 17%, което надхвърля показателите от 2019 г., заяви на пресконференция Андреас Душле, генерален директор на DK RUS LLC. Според него ръстът на оперативната печалба на компанията през последната година възлиза на 21%; общо през 2020 г. са продадени 3747 единици оборудване, включително Mercedes-Benz, камиони FUSO, употребявани камиони SelecTrucks, автобуси Setra и Mercedes-Benz . В Русия Daimler KAMAZ Rus отговаря за продажбите на камиони Mercedes и Fuso – те се сглобяват в завод в Набережни Челни. Има и завод за производство на кабини за камиони Mercedes и за камиони KAMAZ.

Според представителите на компанията ръстът на нейния дял на руския пазар е свързан преди всичко с успешната локализация на производството. От началото на производството заводът на DK RUS е произвел повече от 35 хиляди камиона Mercedes-Benz и FUSO. През 2020 г. второто предприятие на компанията, заводът за кабина, влезе в активна производствена фаза.

През лятото на изминалата година хилядната кабина се изтегли от поточната си линия, която беше доставена за производството на камиони Mercedes-Benz. DK RUS завърши 2020 г. с резултат от 2727 кабини за местно сглобяване, осигурявайки им почти цялото сглобяемо производство на камиони Mercedes-Benz в Набережни Челни. Представители на компанията подчертават, че компанията увеличава количеството използвани местни суровини и местни доставчици, намалявайки вноса на щамповани части. Както заяви на пресконференция Улф Резе, изпълнителен директор на Daimler KAMAZ Rus, в момента заводът преминава към пълно използване на руска стомана при производството на камиони.

Също така, при сглобяването на камиони Mercedes-Benz в Русия се използват такива локализирани части като огледала, климатична система, предно стъкло, елементи на интериорните облицовки и шумоизолационни материали. Сложните електронни компоненти се появяват и в дизайна на камионите на Mercedes: по-специално в тях вече са монтирани руски тахографи. Според представители на компанията, развитието на локализацията позволява на компанията да бъде по-малко зависима от нестабилността на обменния курс на рублата и да бъде по-близо до руските потребители, гъвкаво отговаряйки на техните искания.

Daimler KAMAZ Rus увеличава дела си в Русия на фона на падащия пазар: според Автостат през 2020 г. в Русия са продадени 74,8 хил. Бройки нови камиони, което е със 7,3% по-малко в сравнение с 2019 г. Лидер е руският производител KAMAZ, чийто дял през 2020 г. представляват 37% от пазара, в количествено изражение това съответства на 27,8 хил. единици, което е с 0,6% повече спрямо 2019 г.