май 30, 2024

MOTO Novini

Мото Новини – всичко за автомобила, мотоциклета, камиона, трактора и …на едно място

Fiat Tipo Cross

Напълно нова кросоувър версия на известния италиански хечбек. Моделът Fiat Tipo се произвежда в Италия от 1988 до 1995 година. Компактният градски автомобил е спечелил признание в много страни. Такива коли са купували и руснаци. Впоследствие моделът престава да съществува, за да се появи отново през 2015 г. под имената Aegea. Доскоро колата се продаваше под тези имена в каросерии седан, хечбек и комби, главно в Турция и Латинска Америка. На практика не се доставяше на други държави.

Преди няколко месеца стана известно, че италианският производител на автомобили е подготвил актуализация за тази кола. Сега ще се върне към предишното си име и ще се появи кросоувър версия. Външно тази кола наподобява силно Lada Vesta SW Cross. На външен вид, ако не се вгледате внимателно, можете да го различите само от липсата на щампования на страничните стени. Новостта ще получи небоядисан пластмасов комплект за тяло по цялата долна част на каросерията и релсите на покрива. Тя ще получи разнообразие от хромирани елементи на первазите, броните и дръжките на вратите. Обещават да продадат колата на лети джанти с оригиналния дизайн. Предвижда се да се монтира стилна LED оптика и тясна черна, леко агресивна, радиаторна решетка на автомобила.

Както всички бюджетни автомобили, новостта ще намери доста скромен интериор, облицован с евтини, но доста висококачествени материали. Вътрешността трябва да е доста просторна както отпред, така и отзад. Обещава се интериорът да бъде декориран предимно в тъмни, практични нюанси. Автомобилите ще бъдат оборудвани с модерна мултимедия, направена под формата на голям сензорен екран, донякъде извисяващ се над таблото. При скъпи конфигурации купувачите ще имат достъп до мултимедийна система с разширена функционалност и по-добро качество на звука.

Въпреки ниската цена, колата ще бъде оборудвана с много системи за сигурност и електронни асистенти. Сред тях са система за наблюдение на сляпо място, сензори за задно паркиране, камера за обратно виждане, адаптивен круиз контрол и други.

Новият Fiat Tipo Cross има много компактен и типично градски размер. Дължината му ще бъде 4384 мм, ширина – 1542 мм, височина – 1556 мм. Междуосието ще бъде 2638 мм. Пътният просвет на новостта е 190 мм, което показва доста добра способност за бягане дори при предно предаване. Разбира се, сериозните офроуд условия ще бъдат противопоказани за тази кола, но тя ще се справи перфектно с доста значителни нередности и лоши пътища.

Точните размери на багажника на кръстосания люк все още не са известни. Най-вероятно те няма да надвишават 450 литра. Но дори това ще бъде достатъчно дори за превоз на много големи товари.

Двигатели и трансмисия

Както бензиновите, така и дизеловите двигатели с турбокомпресор ще бъдат инсталирани на Tipo Cross. 1,0-литровият бензинов двигател ще генерира 100 конски сили. Дизеловият агрегат, който има обем 1,2 литра, е проектиран само за 95 к.с. Турбодизелът с обем 1,6 литра има капацитет от 130 „коня“. Нито един от двигателите не може да се похвали с невероятни данни за скорост или мощност. Но за градски държавен служител възможностите им са достатъчни.

Според съобщенията колата ще се произвежда само с ръчна скоростна кутия и задвижване на предните колела.

Новият Fiat Tipo Cross не е дългоочаквана новост, но може да успее да привлече вниманието на купувачите от много страни. Разбира се, при условие, че колата е надеждна, тъй като тази марка често има проблеми с надеждността. Възможно е също така да може да заинтересува шофьорите с доста атрактивната си цена с достатъчно голям просвет и модерно оборудване, което е много важно в настоящите условия.

Първите продажби на новия кросоувър хечбек в Италия и други европейски страни трябва да започнат в края на декември 2020 г. Той ще бъде доставен на пазара в няколко нива на оборудване, различаващи се един от друг по нивото на оборудване. В минималната версия колата трябва да струва около 13 900 евро, което съвсем не е скъпо за „европейците“.

Според експертите колата може да представлява интерес за тези, които се нуждаят от градска кола с увеличен просвет, например за пътувания до природата. Той е идеален и за шофиране по крайградски пътища, тъй като разполага с достатъчен брой системи за сигурност и помощ на водача. Колата може безопасно да се използва за пътуване на дълги разстояния, тъй като разходът на гориво обещава да бъде нисък, а интериорът е доста удобен. Хечбекът е предназначен за шофьори от всички възрасти.