юни 23, 2024

MOTO Novini

Мото Новини – всичко за автомобила, мотоциклета, камиона, трактора и …на едно място

LED срещу халоген: плюсовете и минусите на всяка технология за осветление

Технологията за осветление измина дълъг път за изненадващо кратко време. Много производители на нови превозни средства са обновили своите стандартни опции за фарове, което помага за видимостта на водача и следователно за безопасността. И много клиенти вече изискват допълнителното осветление, което LED светлините предлагат за още по-голяма видимост при нощно шофиране. Повече производители от всякога ги предлагат направо от фабриката. Опциите за следпродажбено обслужване също са изминали дълъг път.

Независимо дали искате да смените съществуващите си крушки, да надстроите до различни фарове за следпродажбено обслужване или да добавите допълнително осветление, важно е да знаете разликите между LED и халогенни светлини. Всяка технология има плюсове и минуси. Знаейки какви са те, преди да направите покупка, може да ви спести пари и разочарование. Нека се потопим в разликите между тях.

Халоген: Старата гвардия

Повечето коли по пътищата все още използват халогенно осветление, защото са евтини и лесни за доставка. Тънка волфрамова нишка е заобиколена от газ (в този случай халоген) и се нагрява от електрически ток. След като волфрамът достигне 2500 C, той свети и излъчва светлина.

Евтини и общи са термини, които обикновено не се свързват с производителността, тъй като те имат най-ниската мощност от всички опции за автомобилно осветление, средно около 1000 лумена. Освен липсата на лумени, повечето не харесват халогенните крушки заради тяхната цветова температура, която създава по-жълтеникав оттенък. Слънчевата светлина е около 5000 K, а повечето халогенни крушки имат цветна температура близо 3000 K. Малките нишки на халогенните крушки също ги правят по-податливи на вибрации. Въпреки че имат недостатъци, халогенните крушки са много достъпни и можете да ги получите от почти всеки магазин за авточасти в цялата страна.

Плюсове: Евтин и лесно достъпен

Минуси: Кратък живот, най-малко енергийна ефективност, най-ниска мощност и цветова температура

Цветна температура: 3200-5000 K

Продължителност на живота: 400-1000 часа

Изход: 1000 лумена (средно)

Светодиоди: Танцуващите фотони правят страхотна светлина

Светодиодите (LED) работят по различен начин от халогенните светлини. Електрическият ток преминава през полупроводников материал (диод) в светодиодите. Тъй като мощността се прилага към малък преход вътре в диода, електроните се движат през него. Движението на тези възбудени електрони създава светлина чрез принципа на електролуминесценцията.

По много основателни причини светодиодите бързо се превръщат в индустриална норма в OEM и следпродажбени приложения. Светодиодите са много по-ефективни, като използват 85% по-малко енергия от халогените. Тази ефективност спомага за много по-дълъг живот. Светодиодите също са ярки, като повечето автомобилни крушки за смяна правят 3600-4500 лумена.

С тяхната изключителна ефективност, множество светодиоди могат да се използват в приложения за осветление извън пътя, за да създадат зашеметяващите 15 000 или повече лумена. Светодиодите са много здрави и идеално пригодени да издържат на вибрации. Наистина няма много недостатъци на LED светлините, което обяснява тяхната популярност.

Плюсове: Високоефективен, с висока производителност, здрави, предлага се в голям набор от размери и много дълъг живот

Недостатъци: Големите радиатори на някои крушки могат да причинят проблеми с монтажа, може да не генерират достатъчно топлина за почистване на сняг

Цветна температура: всяка (5500-6500 K в повечето автомобилни приложения)

Продължителност на живота: 50 000+ часа

Изход: 3600-15000+ лумена

Знайте преди да тръгнете

Светодиодите може да изглеждат като очевиден избор, защото плюсовете значително надвишават всичките им незначителни недостатъци. Но едно важно съображение е тяхното предназначение. Когато говорим конкретно за резервни крушки за автомобил, светодиодите са по-добри и по-ярки за рефлекторни фарове. Независимо дали решите да надстроите до HID или LED, важно е да получите правилната технология за осветление за вашето приложение.