юли 20, 2024

MOTO Novini

Мото Новини – всичко за автомобила, мотоциклета, камиона, трактора и …на едно място

Mitsubishi се готви да се върне в автомобилния спорт с възродената марка Ralliart

Mitsubishi ще възроди известната подмарка Ralliart, както стана известно от публикувания финансов отчет на компанията за изминалата година. Въпреки нарастващите загуби (2,9 милиарда долара през 2020 г. спрямо 237 милиона година по-рано) и спад в продажбите (824 хиляди автомобила през 2020 г., спад от над една трета), компанията вижда пазарни перспективи за възобновяване на дейностите на някога известното си спортно подразделение, което, наред с други неща, заема производството на различни аксесоари за моделите на компанията.

Досега компанията не е обявила точната дата за завръщането на Ralliart, но е известно, че под марката, както и преди, ще произвежда спортни аксесоари и модифицирани части за автомобилите на Mitsubishi. Освен това, съдейки по снимката, публикувана във финансовия отчет, пикапът L200 (на заглавната снимка) ще бъде първият модел с модификации на Ralliart.

Най-важното е, че възобновяването на Ralliart отваря перспективи пред компанията да се върне към автомобилния спорт. В коментар пред Forbes изпълнителният директор на Mitsubishi Такао Като коментира: „За клиенти, които искат да се чувстват като Mitsubishi, ще пуснем по поръчка аксесоари за нашата моделна линия, както и ще се включим отново в състезания по автомобилен спорт по целия свят.“

Надяваме се, че ще видим автомобили с три диаманта на капака отново в Световния рали шампионат и рали-рейда Париж-Дакар, където компанията е блестела в миналото и е спечелила много победи и титли. За справка. Отделът Ralliart е основан в Европа през 1983 г. и е отговорен за разработването и подготовката на състезателните автомобили на компанията, както и за производството на тунинг аксесоари. През 2010 г., поради общата криза в компанията, подразделението беше премахнато. По-рано Focus съобщи, че четвъртото поколение Mitsubishi Outlander е представено в САЩ. Скоро се очаква глобална версия на SUV, която също ще се продава в Украйна.