юни 23, 2024

MOTO Novini

Мото Новини – всичко за автомобила, мотоциклета, камиона, трактора и …на едно място

Mitsubishi Eclipse Cross

Първоначално Mitsubishi Eclipse беше спортно купе с предно предаване с доста мощен двигател и интересен външен вид. По едно време обаче моделът не издържа на конкуренцията и беше забравен в продължение на няколко години, докато през 2018 г. Mitsubishi не представи на света нов компактен кросоувър под същото име.

Не толкова отдавна производителят показа актуализиран модел на Eclipse Cross, който има същите технически характеристики, но преработен дизайн и интериор. Като начало си струва да се отбележи, че новостта е увеличила дължината си с 14 см, докато цялото увеличение е отишло за багажното отделение. Интересното е, че въпреки това, 2022 Eclipse Cross остава по-компактен модел в сравнение с Honda CR-V, въпреки че междуосията са еднакви.

Новостта получи преработен преден край – сега има две групи светлини около решетката с фини мрежи – горният ред е представен от светодиодна оптика, а долният – от фарове за мъгла. Като цяло дизайнът отпред е станал по-разпознаваем и агресивен. Но най-значителната промяна дойде отзад, когато разделеното стъкло в задната врата беше заменено с едно. Крилото, което преди е служило като сепаратор, се „премести“ в горната част на багажника – сега колата изглежда по-скоро като обикновен кросоувър.

Редица подобрения могат да бъдат забелязани и в кабината. Например екранът на мултимедийната система беше преместен малко по-близо до драйвера, а сензорните бутони бяха заменени с по-удобни физически. Според журналисти такъв пренос на екрана позволява на инженерите да монтират по-удобни държачи за чаши в предната част на кабината. Кросоувърът е получил по-добри довършителни материали, да, не е кожа Nappa, но е станало много по-приятно да бъдеш вътре в колата. В същото време проблемите с кацането на новия продукт са наследени от предшественика му – високите пътници имат много трудно време, когато седят на втория ред.

Mitsubishi Eclipse Cross никога не е претендирал за титлата на спортен автомобил, но неговият страховит външен вид и малки размери са настроени по определен начин. Както бе споменато по-горе, технически 2022 моделната година остана същата, но 1,5-литровият турбо двигател се оказа с много висок въртящ момент. С мощност от 152 к.с. и 250 Нм въртящ момент, колата ускорява много бързо от място. Според рецензенти това се улеснява от системата за задвижване на всички колела и нов вариатор, който има 8 виртуални предавки. По един или друг начин, но автомобил с такъв двигател се чувства по-динамичен от атмосферните версии на Honda HR-V или Toyota C-HR.

Инженерите на Mitsubishi доработиха леко окачването с по-твърди амортисьори и стабилизатори. В същото време не става въпрос за някаква твърдост на хода – кросоувърът перфектно преминава неравности от всякакъв размер, но се търкаля ненужно в ъглите. Кормилното управление е леко и обикновено е типично за автомобил от този клас. Версията с предно предаване на Eclipse Cross 2022 с турбо двигател изразходва около 9 литра гориво на 100 километра, версията със задвижване на четирите колела има малко по-висок среден разход – 9,5 литра.