април 16, 2024

MOTO Novini

Мото Новини – всичко за автомобила, мотоциклета, камиона, трактора и …на едно място

Кои са 10-те най-странни продукти, произвеждани от карбон?

Карбонът е полимер, който е познат под името въглеродни влакна. Той е изключително здрав и много лек. 5 пъти по-здрав е от стоманата и в пъти по-лек. Това го прави идеален за производството на всякакви детайли. Карбонът  се използва широко в автомобилната, космическата, строителната, спортната, военната и други индустрии.

Освен обаче познатите сфери, в които е силно застъпен, професионалисти и любители създадоха множество продукти, за които едва ли предполагате. Ето и топ 10 на най-странните продукти, произвеждани от карбон:

  1. Карбонови супер автомобили – уникалният шведски супер спортен автомобил Koenigsegg One:1 води класацията за карбонови автомобили. Той е ултра лек, хипермощен звяр, който вдига скорост 273 mph, което го прави претендент за титлата най-бързата кола в света. Но не можем да пропуснем да споменем и Pagani Zonda R, MacLaren 570S, Lamborghini Aventador и др.
  2. Карбонови мебели  – благодарение на специфичните си характеристики карбонът намира приложение и в производството на уникални по рода си футуристични мебели. Такива са маса и пейка произведени от карбонови нишки, с тегло под 2кг; Carbo Leaf масивен карбонов шезлонг във формата на листо, който тежи едва 6 кг; карбонов Seattable, снабден със специален механизъм, чрез който с едно движение се превръща от маса в стол; карбонов диван, карбонов стол и др.

 

  1. Карбоново оборудване за баня – можете да видите карбон дори и в оборудването за баня. Впечатляваща е карбонова вана, седалката за тоалетна чиния и перфектно разработената карбоновата мивка Nami.
  2. Луксозни карбонови бижута – ооо да! Все по-модерни и предпочитани стават карбоновите колиета, гривни, обеци, ръкавели и ключодържатели. Те са предпочитани сред младите хора, любители на бързите спортни коли и високите скорости. Освен че са впечатляващи и много леки, те привличат погледа с разчупен дизайн. За повече ексклузивност бижутерите инкрустират скъпоценни камъни и използват благородни метали като злато, сребро, платина и др, а за по-достъпните колекции карбонови бижута – камъни от Swarovski и медицинска стомана.
  3. Карбонови обувки и маратонки – Още през 2008г. Nike пуснаха своите супер летящи футболни бутонки Mercurial Vapor. Те са най-лекият футболни бутонки на Nike, но и са супер стилни, с увеличена стабилност и подпорни карбонови мостове за стабилност на крака. А пък Тим Купър създава за своята жена ултрафини и вероятно свръхлеки бели обувки с токчета от въглеродни влакна, вдъхновен от несъществуващия автомобил Lamborghini Gallardo Superleggera, Едва ли има жена, която иска да носи обувки вдъхновени от кола, но те определено привличат погледите на всички.
  4. Карбонови протези и изкуствени крайници – с развитието на технологиите и материалите карбонът намери място и в медицината. От него се създават уникални протези и изкуствени крайници, чрез които хората могат дори да участват в параолимпийски игри. Самите протези са леки, гъвкави, издръжливи и същевременно ултрафини.
  5. Карбонови лайфстайл аксесоари  – незаменим материал сред лайфстайл продуктите от висок клас. Почти няма луксозна марка, която да не предлага пишещи средства, визитници, портфейли, запалки и други мъжки аксесоари от карбон. Това е така, тъй като доказано този материал е любим на мъжете и впечатлява с луксозния си вид.

 

  1. Карбонова маска – дали с колекционерска стойност или за по-атрактивна визия на Вси Светии има създадени различни карбонови маски. Едни от най-известните са тази на Дарт Вейдър от класическата сага „Междузвездни войни, Батман и комикс героя Deathstrock Terminator.

 

  1. Карбонова бейзболна бухалка – в днешно време много от луксозните спортни аксесоари са изработени от карбон. Не остава извън класацията и бейзбола. Карбоновите бейзболни бати са леки, здрави и уникално красиви особено ако под гланцовото им покритие се положи и цветен печат. Дали за игра или просто за собствен кеф, това е един от аксесоарите, който трябва да имаш, а знаеш ли може да ти потрябва и за защита.

 

  1. Карбонови китари и цигулки – Това, което също прави Blackbird Guitar супер уникални освен изцяло кухия им дизайн, е конструкцията им от въглеродни влакна и кевлар. Те имат ясен и отчетлив звук, който е над средното за другите китари с малко тяло. Колкото до карбоновите цигулки на Luis & Clark, които все още не се използват масово по концерти, те са изработени от едно цяло – корпус, гриф и охлювче, което очевидно улеснява свиренето. Освен това свойствата на материала значително повишават устойчивостта на въздействието на температурата и влажността, без да губят звука, който изискват най-добрите изпълнители.