юли 20, 2024

MOTO Novini

Мото Новини – всичко за автомобила, мотоциклета, камиона, трактора и …на едно място

Разкрити са хибридни подробности на McLaren Artura

Откакто McLaren се потопи в гамата серийни автомобили с MP4-12C през 2011 г., почти всеки друг модел, който компанията е направила, е изграден върху същата архитектура или една от нейните модификации. Но сега британският автомобилен производител се е заел с по-голямо предизвикателство.

McLaren Artura от 2022 г. ефективно замени 570S в дъното на състава на McLaren. Все още има много неизвестни нюанси за модела, но разберете, че Artura има чисто нов двигател, ново задвижване, нова архитектура от въглеродни влакна, построена в нов завод, собственост на McLaren.

Стана известно, че новостта ще получи хибридна електроцентрала, базирана на 3.0-литров турбо V6, проектиран с помощта на технологиите, използвани в хиперкара McLaren P1. По-нова е плъгин хибридната система, която доставя до 96 к.с. Скромната 7,4 kWh литиево-йонна батерия задвижва двигателя и трябва да осигурява около 25 км пробег.

Двигателят е с половин цент по-лек, с 4 сантиметра по-нисък и с 19 сантиметра по-къс от предишния V8, но по отношение на плътността на мощността новият модел оставя след себе си всички McLaren с „осмици“, с изключение на хиперкарите Senna и Elva. Малкият размер на двигателя позволи да се освободи място в отделението за особено ефективно охлаждане.

Също така се съобщава, че McLaren Artura е базиран на изцяло нов въглероден монокок, създаден специално за хибридни спортни автомобили. Той е лек, за да компенсира теглото на батериите и електродвигателя.