юли 20, 2024

MOTO Novini

Мото Новини – всичко за автомобила, мотоциклета, камиона, трактора и …на едно място

KIA Telluride

За първи път световната общественост чу за KIA Telluride през 2016 г., когато производителят представи първата концепция на Международното автомобилно изложение в Детройт. Новостта получи доста необичаен външен вид и редица иновативни технически решения. Производственият модел, който се появи през 2019 г., получи по-спокоен екстериор, загуби някои противоречиви характеристики, като врати, отварящи се в различни посоки без централен стълб, а също така ще се основава на съществуващи и широко използвани агрегати. Въпреки че окончателната версия получи по-спокоен дизайн, тя не може да се нарече обикновена. Огромната радиаторна скара е поразителна. Изработена е в фирмения стил „Тигров нос“ и е покрита с хромирана мрежа с шестоъгълни клетки. Отстрани на него, на значително разстояние, има малки вертикални фарове. Те имаха няколко малки фокусиращи елемента и очна линия, изработена от дневни LED светлини. Разглеждайки кърмата, бих искал да отбележа малък спойлер, вертикални стоп светлини и двуцевни изпускателни тръби.
Размери (редактиране)

Kia Telluride е кросоувър с три реда седалки. Това е най-големият автомобил от корейски производител. Размерите му са: дължина 5001 мм, ширина 1989 мм, височина 1750 мм, а междуосието е 2900 мм. Пътният просвет е солиден – около 203 милиметра, в стандартно положение. В основата на автомобила е преработената платформа на Санта Фе с типична кросоувър архитектура. Отпред има напречно разположен силов агрегат и подпори McPherson, а отзад има дизайн с много връзки.

По подразбиране Telluride има седемместно оформление, но срещу допълнително заплащане задният диван може да бъде заменен с два по-удобни, отделни капитански стола. Що се отнася до багажното отделение, размерът му, в зависимост от положението на задните редове, варира от 510 литра до два кубически метра.
Спецификации

Основният силов агрегат на KIA Telluride, подобно на аналога му Palisade, ще бъде атмосферен V-образен бензинов шест от 3,8 литра. Той има четири разпределителни вала, система за директно подаване на гориво, променливо време на клапаните и високо съотношение на компресия. В резултат на това инженерите успяха да изтласкат 291 конски сили при 6000 оборота в минута и 355 Нм въртящ момент при 5000 оборота на коляновия вал. Като трансмисия се предлага безспорна осемстепенна автоматична променлива скоростна кутия. По подразбиране устройството е отпред. Срещу допълнително заплащане можете да поръчате версия със собствена HTRAC система, която предава сцеплението към задните колела с помощта на електромагнитен многопластов съединител.
Оборудване

Като водещ модел на офроуд линията, KIA Telluride получи богат списък с допълнително оборудване. Автомобилът може да бъде оборудван с маса въздушни възглавници, системи, които предотвратяват блокиране на колелата, загуба на стабилност на посоката, плъзгане и сблъсък с препятствие, усъвършенствана система за контрол на климата, електрически капак на багажника, адаптивен круиз контрол, способен да поддържа лента на движение и спазване на разстояние, кожена тапицерия на интериора, отопление на седалките, както и мултимедийна система, способна да поддържа връзка с два смартфона едновременно.