юни 23, 2024

MOTO Novini

Мото Новини – всичко за автомобила, мотоциклета, камиона, трактора и …на едно място

Citroen C5 Aircross

През ноември 2019 г. френският производител представи изцяло нова и в същото време най-мощната версия на Citroen C5 Aircross с приставката Hybrid. И преди имаше такива версии в моделната линия, но никой не разчиташе на тях. Сега ситуацията се промени драстично, производителят реши да направи хибридни версии за всичките си автомобили. Освен това се очаква те да могат да се презареждат от външно мрежово устройство. В световен мащаб новостта не се счита за толкова иновативна. Концернът PSA, където се намира производителят, вече има подобен модел със същото оформление – Peugeot 3008 и DS 7 Crossback. C5 обаче е относително бюджетна версия и има по-скромно оборудване. Колата не крещи за усъвършенстваното си пълнене. Можете да различите такава версия от обичайната по табелката на петата врата и скромния външен декор.

Синя граница се вижда на предната броня и страничните поли в долната част на вратите. В кабината се помещава нов виртуален панел с инструменти. Тя получи разширена функционалност и показва информация за работата на хибридната електроцентрала. Допълнителен превключвател за режими на работа на управляващата електроника е разположен на централния панел. По този начин е възможно насилствено съхраняване на електрическа енергия, за да се използва в градски „зелени“ зони, където не е разрешено използването на двигател с вътрешно горене. Въпреки цялата екологична обстановка е осигурен и спортен режим, в края на краищата това е най-динамичната версия на автомобила.
Citroen C5 Aircross Hybrid е градски кросоувър за средни размери с пет места. Той е с дължина 4500 мм, ширина 1840 мм, височина 1670 мм и 2730 мм между колесните двойки. В основата на автомобила е модулната платформа EMP 2 с леко оформление. Двигателят е разположен отпред напречно, на подрамка, към която са прикрепени независими подпори McPherson. Отзад – най-често срещаната полунезависима торсионна греда. Такава архитектура не може да се похвали с офроуд възможности. Запазените амортисьори Progressive Hydraulic Cushions са монтирани в кръг; тяхната отличителна черта е наличието на специални хидравлични буфери, които работят както за компресия, така и за отскок. Това решение значително увеличава консумацията на енергия на окачването и комфорта при пътуване. Хибридната версия има по-малък багажник от обикновената версия. В зависимост от позицията на задния диван, колата ще може да заеме от 460 до 600 литра свободно пространство.
Спецификации

Под капака на Citroen C5 Aircross има последователна хибридна система. Базиран е на 1,6-литров редови бензинов четирицилиндров двигател с турбокомпресор. В чистата си форма той произвежда 180 конски сили и 250 Нм въртящ момент. Заедно с него работи електрически мотор с върхова мощност от 110 коня. Този тандем развива общо 225 конски сили и 320 Нм въртящ момент. Предавателната кутия е осем-лентова хидромеханична автоматична e-EAT8. Тяговата батерия е с капацитет 13,2 kWh. Производителят дава гаранция, че за 7 години или 160 хиляди километра максималният му капацитет няма да падне под 70% от номиналния.