юли 20, 2024

MOTO Novini

Мото Новини – всичко за автомобила, мотоциклета, камиона, трактора и …на едно място

Renault Zoe

Оригиналното Renault Zoe беше представено на широката публика през 2012 г. на сцената на международното пролетно автомобилно изложение в Женева. Името на модела произлиза от фразата Zero Emission, която загатва за нулеви емисии. Историята на модела започва през 2005 г., когато е представена първата концепция. От дебюта си автомобилът е многократно обновяван и усъвършенстван, производителят е увеличавал мощността, увеличавал обхвата и добавя нови функции. След 2016 г. колата официално смени своето поколение. Последната версия към момента се появи пред широката публика на автомобилното изложение във Франкфурт през есента на 2019 г. Автомобилът получи нов, по-мощен силов агрегат, подобрена спирачна система, по-вместима батерия и универсално зарядно устройство, както и напълно преработен интериор. Той получи нови седалки със синтетична тапицерия, изработени от рециклирани материали. Таблото е напълно виртуално с десет инчов екран. В допълнение към показанията на инструмента, той може да показва данни от навигационната система. На централната конзола има екран на мултимедийна система, увеличен до 9,3 инча вместо 7 при предшественика си. Той е в състояние да се синхронизира с повечето съвременни смартфони и има разширена функционалност за взаимодействие. Липсва лостът на ръчната спирачка. Отсега нататък е електрическо. На свободното място има държачи за чаши и безжично зарядно устройство за мобилен телефон.

Renault Zoe е компактен градски хечбек с пет врати от субкомпактния клас. Той е с дължина 4086 мм, ширина 1788 мм, височина 1540 и 2588 мм между междуосиите. Пътният просвет е изключително градски. Под долната точка на дъното остават само 120 милиметра. Окачването е класическо за този клас. В предната част има независими подпори McPherson с анти-ролка, а отзад е полузависима еластична греда. След рестайлинг колата получи по-ефективна спирачна система. Преди дисковите спирачки бяха само отпред, а по-архаични барабанни механизми бяха разположени отзад. Отсега нататък дисковете се инсталират в кръг.

Новото Renault Zoe получи ревизирана гама двигатели. И така, най-мощният двигател на предшественика R110, който произвежда 108 конски сили и 225 Нм въртящ момент, се превръща в базовия. Срещу допълнителна такса можете да поръчате по-мощен R135, развиващ 136 коня и 245 Нм тяга. По-младата версия е способна да достигне първата стотина за 11,4 секунди и да ускори до максимум 135 километра в час. По-старият набира 100 км / ч за по-малко от 10 секунди, а високоскоростният му таван е около 140 км / ч. Батерията също се е увеличила. Отсега нататък той има капацитет 52 кВтч, което е с 11 повече от предшественика си. Тази модернизация позволи да се увеличи максималният обхват на пътуване до 390 километра. Освен всичко друго, моделът получи нов режим на работа на електрониката с максимално възстановяване по време на спиране, в резултат на което колата може да се управлява с един педал.