юни 23, 2024

MOTO Novini

Мото Новини – всичко за автомобила, мотоциклета, камиона, трактора и …на едно място

Какво да правя ако спукам гума в движение?

Ако гумата се спука по време на движението, е истински кошмар за по-младите и неопитни щофьори. Защото в този случай машината става неконтролируема. Или по-лошо гумата направо отлети от колата.

 

Добрата новина е, че причината за летящо колело често е човешка грешка: недостатъчно затегнати или прекалено затегнати болтове на колелата, разхлабени или отвинтени гайки на оста. Следователно водачът ще бъде подтикнат от поведението на автомобила, че нещо не е наред с колелото и то заплашва да падне. Ако попаднете в такава ситуация незабавно сигнализирайте на пътя и се свържете с пътна помощ.

 

Още при ниски скорости собственикът ще забележи, че колата се тресе осезаемо, има случайни тръпки и чужди звуци като почукване.

 

Изправени пред такива знаци по време на шофиране, трябва да спрете възможно най-бързо, да извадите колата от потока . По-нататък – знак за аварийно спиране и повикване за евакуатор.

 

Ако колелото все пак отлети в движение , автомобилът губи контрол.

 

Много зависи от това кое колело лети – отпред или отзад, кое е задвижващата ос. Важни фактори, които влияят на изхода от ситуацията, са скоростта на автомобила и посоката на предните колела по време на инцидента. Плюс естеството на пътната настилка, терена, вида на шофиране.

 

Важно е да не позволявате на колата да променя траекторията си , особено ако предните колела са били прави в момента на инцидента. Най-безопасното нещо е просто да се хванете за волана и да оставите колата да се движи в естествената си посока.

 

На празен път – опитайте се да управлявате превозно средство, което е загубило контрол над пътя.

При интензивен трафик – изчакайте момента на пълно спиране на пътното платно.

Спирането на автомобил с отскочено колело ще доведе до плъзгане, автомобилът може да се обърне или преобърне. Следователно ще трябва да издържите няколко екстремни части от секундата, да хванете волана и да изчакате, докато спре напълно, ако е възможно, опитайте да отведете колата отстрани на пътя. Тогава стандартната схема е ръчна спирачка, аларма, знак за аварийно спиране, теглич.