май 30, 2024

MOTO Novini

Мото Новини – всичко за автомобила, мотоциклета, камиона, трактора и …на едно място

Dacia Sandero Stepway – добра алтернатива на употребяван SUV

В края на миналата година собствеността на Renault Dacia представи своите най-популярни модели от следващо поколение, Logan и Sandero. Мисля, че впечатлението за повдигнат хечбек ще бъде еднакво вярно както за седана Logan, така и за обикновения Sandero, адаптиран към увеличения пътен просвет. В основата си новият Sandero Stepway е евтин семеен автомобил, който може да бъде чудесна алтернатива на употребявания кросоувър.

Новият Sandero Stepway е базиран на платформата CMF-B, на която се произвежда Renault Clio от сегашното поколение, което означава, че окачването, двигателят и трансмисията на всички автомобили на тази „талига“ ще бъдат еднакви. Префиксът „Stepway“ в името показва наличието на защитен комплект за тяло, изработен от небоядисана пластмаса и пътен просвет, увеличен с 40 мм в сравнение със стандартния Sandero. Заслужава да се отбележи, че на европейския пазар съотношението на обикновения Sandero към версията Stepway е 4: 6, въпреки че офроуд версията е по-скъпа от обикновената.

И така, какво е новото Sandero Stepway на пътя? Новостта веднага се чувства по-удобна от автомобила от предишното поколение. Отчасти усещането за пътуване се дължи на увеличения просвет и отчасти на преконфигурираното окачване. Като цяло изглежда, че новият хечбек е проектиран да покрива големи разстояния с относителен комфорт. Тестът включва автомобил с двигател с пропан-бутан с мощност 99 к.с. Въпреки скромните цифри, при продължително шофиране по права линия автомобилът не издава досадни звуци, но веднага щом влезете в града и започнете да бутате в задръствания, веднага се появява съществен недостатък на силовия агрегат – малък въртящ момент. Поради това, по време на ускорението, водачът трябва активно да работи със скоростната кутия, като избира тази, на която ще бъде най-лесно двигателят да придвижва колата напред.

Що се отнася до интериора, новата Dacia Sandero Stepway направи огромна стъпка в сравнение с предшественика си. Сега, качвайки се в колата, не се озовавате в салона на Renault Scenic от края на миналия век – попадате в удобна кола с приятен интериор и довършителни материали, добре обмислена ергономия и модерна мултимедийна система с относително голям екран. Сега всички пропуски са проверени и пластмасата не е толкова звучна, колкото преди. В същото време тук няма уникални решения – всичко е просто и ясно, няма да се налага да свиквате с нищо. Както британските журналисти се изразиха, „в купето новият продукт прилича повече на Renault, отколкото на Dacia“.

Заедно с преминаването към нова платформа, подобрен външен вид и преработен интериор, автомобилът придоби нови нива на оборудване и допълнителни пакети. Сега всички версии на Sandero Stepway са оборудвани с повдигане на седалката на водача, подлакътник, регулируема кормилна колона и климатик